NRK som propagandamaskin

NRK har nettopp vært i ilden fordi perifere ”kristne” kretser ikke har likt NRKs dekning av Gaza-bombingen. Ut fra mitt ståsted har den dekningen imidlertid vært både bra og balansert, og jeg setter ordet ”kristne" i hermetegn her fordi jeg tror Gud vil betakke seg for denne såkalte ”kristne” støtten. Den er etter min mening ganske så ukristelig.

 

Ut fra mitt ståsted er NRKs dekning av ”konflikten” med Russland mye verre. Den har vært og er i hovedsak NATO-propaganda, med bare små tilløp til noe annet.

 

Jeg skal illustrere det med en bitteliten analyse av et oppslag. Dette oppslaget kom tidlig søndag morgen 31. august på NRKs nettsider under Nyheter (http://www.nrk.no/verden/1.11907284). Den var forsynt med en skrikende overskrift ”EU med nye sanksjoner mot Russland”. Og i NRK vet en selvfølgelig meget godt at folk ofte leser bare overskriften. Men innholdet i nyhetsoppslaget slår overskriften ganske ettertrykkelig i hjel. Den slovakiske statsministeren Robert Fico har annonsert et mulig veto mot nye sanksjoner. Og hva mer er: Angela Merkel har gjort nye sanksjoner avhengig av at situasjonen i Øst-Ukraina forblir den samme eller verre. Altså: Det finnes ikke reell dekning for overskriften i  NRKs egen nyhetsartikkel. Hvorfor velges da allikevel en slik NATO-tro overskrift? Det kan ikke forstås på annen måte en at NRK ønsker å villede opinionen til å tro at nå kommer det nye sterke tiltak mot Russland. Og hvilken funksjon har en slik påvirkning av opinionen? Jo, den forsterker den opinionen som Nato lenge med løgner og bedrag har prøvd å bygge opp: Russland har skylden for alt vondt i Ukraina.

 

Dette var en bitteliten analyse. Men jeg har fulgt NRKs nyhetsformidling om Ukraina tett i lang tid. Og både nyhetsoppslagene på nettsidene og radiomeldingene har i all hovedsak vært presentert på akkurat samme måte: Med vinkling som forsterker NATO-propagandaen. Dette bør bli gjenstad for atskillig tøffere angrep og granskning enn dekningen av Gaza-bombingen. For NRK støtter her en propaganda som kan bringe Europa til en militær konfrontasjon med Russland, skape et blodbad på europeisk jord og forårsake enorme flyktningestrømmer. Den ukrainske hærens herjing i Øst-Ukraina har allerede tatt flere liv enn Gazabombingen. NRKs dekning av dette teller noen millimeter i forhold til de spaltemeter som NRK har ofret på de ca 60 som mistet livet på Maidanplassen,

 

Og hva mer er: Denne konflikten utspiller seg i Norges nærområder. Den har allerede rammet betydelige deler av norsk næringsliv og de nordligste fylkenes utviklingsmuligheter: Eksporten av fisk fikk en bråstans, bedrifter i Kirkenes er blitt lagt ned, en Frp-politiker har bedt russerne reise hjem. Det kan bli vanskelig med utviklingsmuligheter for arktisk næringsliv i framtida! Og skulle konfrontasjonen med Russland bli alvorligere, noe både NATO og den norske regjeringen legger opp til, kan flyktningestrømmen fra Baltikum og Ukraina, ja kanskje også Finland, raskt bli atskillig større en noen klarer å forestille seg. Jeg håper det ikke skjer, og tror det ikke, men NRK spiller hazard med framtida vår sammen med NATO og forsvarsministeren.